L’arte di impagliare il fiasco è una tradizione legata alla produzione del fiasco di vetro, che in Toscana sembra essere iniziata tra il 1300 ed il 1400. Il lavoro di rivestitura è dapprima un mestiere maschile e secoli dopo lo si ritrova come lavoro femminile. Fiaschettaie o fiascaie, venivano dette in Toscana le donne che, riunite a piccoli gruppi dentro le stanze o fuori dall’uscio secondo la stagione, applicavano una veste di paglia ai fiaschi. Un lavoro che andava ad integrare per molte donne i bilanci familiari altrimenti precari. Tutta l’attività delle fiascaie seguiva un rituale, la “gita”, come spesso veniva chiamata, che partiva con il carretto con cui si andava a prendere il lavoro, ovvero fiaschi in vetro grezzo da impagliare, e poi a casa, una volta bagnata e resa morbida la sala si iniziavano – con pazienza ed abnegazione - quelle operazioni che a fine giornata restituivano il prodotto finito. I più frequenti formati di fiasco erano “il toscanello” o “il mezzo peso” con il primo destinato al mercato nazionale e il secondo riservato all’estero, che le mani sapienti delle impagliatrici trasformavano in opere originali, frutto di tecnica e passione destinate a custodire un bene prezioso, un frutto distintivo della nostra terra.
The Fiascaie
The art of making straw covered wine bottles is a tradition connected to the production of the wine flask in glass, which, in Tuscany, dates back to the 14th and 15th centuries. In the beginning, this job was a male art; it became a female occupation only in the following centuries. Fiascaie or fiaschettaie were the names of Tuscan women who, in small groups inside their homes or in their yards, just outside the door, covered the glass wine bottle with a straw basket. That job was an important integration to the income of many women, whose household budget would have been very low, otherwise. The entire activity performed by these fiascaie followed a precise ritual: the “trip” (la “gita”), was the way they walked there from home and back. With a small cart, they used to carry home the glass bottles to be covered with straw strings. Once back at home, they wet the straw to make it softer, then they patiently covered the bottles completing the final product at the end of the day. The most frequent bottle sizes were the “toscanello” or “mezzo peso”, the former for the national market, the latter for the international one. The skilful hands of the fiascaie transformed them into original works. Through passion and skilful techniques, those products became the guardians of a precious product, an important fruit of our land.
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